Vroeger liep er een spoorlijn tussen Dinxperlo en Varsseveld. Deze ligt er niet meer en veel mensen kennen het verhaal dan ook niet. Wij vinden dat dit wel noemenswaardig is en wij zijn dan ook van plan om langs de baan van het spoor een serie te maken.

 

De spoorlijn

In 1904 is men begonnen met de aanleg van de ruim 10 kilometer lange spoorlijn tussen Dinxperlo en Varsseveld. Op 30 november van datzelfde jaar werd de opening feestelijk gevierd. De aanleg van het spoor zou betekenen dat de inwoners van Dinxperlo zes keer per dag naar Varsseveld en weer terug zouden kunnen reizen.

Eerst was er een plan om het spoor aan te laten sluiten op de Duitse spoorlijn Empel-Isselburg-Bocholt. Door te weining belangstelling werd dit plan afgeblazen. Dinxperlo was en bleef het eindpunt van de lijn.

De spoorlijn is nooit echt een succes geweest. De lijn leverde meer verlies op dan winst. Door het contract dat men had afgesloten, bleef de spoorlijn nog een lange tijd voortbestaan.

Op 1 januari 1935 werd de spoorlijn overgenomen door de overheid. Hierdoor vervielen de verplichtingen van het contract en stopte men met het vervoer van personen. De lijn bleef wel in gebruik, maar voor goederenvervoer. In 1942 kwam ook hier een einde aan. Het oostfront kon de vele kilometers rails en de vele dwarsliggers goed gebruiken, dus de spoorlijn werd afgebroken en naar het oostfront vervoerd. Zo kwam er een einde aan het spoorvervoer in Dinxperlo. Na de tweede wereldoorlog werd de spoorlijn niet meer opnieuw aangelegd, dus vanaf dat moment was Dinxperlo echt spoorloos.

 

De trail

Langs de oude spoorlijn hebben we een trail gemaakt van geocaches, op deze manier willen wij ervoor zorgen dat deze geschiedenis niet verloren gaat.
Wij wensen alle geocaches dan ook veel plezier met het herbeleven van dit stukje geschiedenis.

kaartje spoorlijn