Nadat een hevige brand het gebouw in 1858 had verwoest, heeft Joseph Schadde, waarvan een buste in het gebouw verwerkt is, het gebouw weer opgebouwd.

De grote hal, het beursplein, is omringd door grote, overdekte galerijen. De mate van versiering toont de macht van Antwerpen toen zij de leidende rol als handelscentrum van Brugge had overgenomen.

Sinds de sluiting op last van de brandweer staat sinds 2003 dit gebouw leeg. 
Het vastgoedbedrijf Breevast gaf in 2008 aan het gebouw te willen omtoveren naar een winkelruimte. Daarnaast zou er een Grand café en een hotel in worden gevestigd. 
Na het toekennen van verschillende restauratiepremies is het gebouw aan de buitenzijde in de stijgers gezet. De Handelsbeurs en Schippersbeurs zullen worden gerenoveerd en een evenementenhal en ontmoetingsplaats gaan vormen.
Het vastgoedbedrijf AG Vespa van Antwerpen zal eigenaar blijven van het gebouw en het verpachten aan de investeerders. De kosten voor het renoveren worden geschat op 28 miljoen euro. Als alles volgens plan verloopt zullen de deuren van het Handelsgebouw in 2014 weer open gaan.

  IMG 3355 fhdr